PELVISCHE REEDUCATIE, BEKKENBODEMTHERAPIE, PERINATALE KINESITHERAPIE, BEKKENINSTABILITEIT

Interuniversitaire opleiding KUL, UA, UGent. Universiteit Nijmegen

Bekkenbodemreëducatie is een therapie die ontwikkeld is om de spieren van de bekkenbodem te versterken of te ontspannen.

De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen optreden.

Mannen, vrouwen, kinderen: iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert.

Dit kan bijvoorbeeld optreden na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na buik- of prostaatoperatie.

Het bewust maken van en het aanleren van technieken om deze spieren, op het juiste moment en op de juiste manier op te spannen of te ontspannen, kan heel wat urine- en/of stoelgangproblemen oplossen.

Ook voor en na operaties aan de blaas, baarmoeder of prostaat is bekkenbodemreëducatie een belangrijk onderdeel van de multidisciplinaire behandeling.

Perinatale begeleiding behelst de therapieën die gegeven worden voorafgaand en na de bevalling. Door de mutualiteiten worden 9 behandelingen terugbetaald. Meestal is dit voldoende.

Bij de prenatale begeleiding wordt een check up uitgevoerd van de mama wat betreft pijnklachten of andere specifieke aandoeningen gerelateerd aan de zwangerschap zoals bekkenklachten of incontinentieklachten. Indien nodig worden deze ongemakken behandeld, indien er geen specifieke klachten aanwezig zijn bestaat de prenatale begeleiding uit een tweetal sessies.

In de sessies voorafgaand op de bevalling wordt je samen met je partner voorbereid op de arbeid en de geboorte door specifieke oefeningen zoals houdingen voor weeën en baring, ontspannende bekkenbodem-spieroefeningen, algemene relaxatie, partneroefeningen, massages, omgaan met pijn en angst, ademhalingsoefeningen die de weeën helpen opvangen en persoefeningen voor de geboorte. Er wordt uitleg gegeven over de bevalling en ingegaan op de vragen van de jonge mama’s en papa’s.

Een zwangerschap en bevalling ( hetzij klassiek, hetzij keizersnedegewijs ) heeft een enorme impact het lichaam van de jonge vrouw. In de postnatale sessies wordt veel aandacht geschonken aan de bekkenbodem, buik en rugspieren om zo goed mogelijk te herstellen van de bevalling en te wennen aan een veranderd lichaam.

Zie ook www.bicap.be