HARMONICS EN FUNCTIONELE STRETCHING LEDERMANN

Recent onderzoek heeft aangetoond dat passieve bewegingen, zoals deze die toegepast worden tijdens “harminics”, een belangrijke rol spelen in het bevorderen van het herstel en aanpassing van weefsels na een brede waaier van letsels.
Het is aangetoond dat, intermitterende en uitwendige compressie, de bloedtoevoer bevordert en oedeem verminderd en dus genezing bevordert.
Studies tonen aan dat passieve beweging volgens het “harmonics-systeem” een nuttige behandeling is bij musculoskeletale problemen.
Naast de passieve harmonics bestaat er nog iets als “functionele of therapeutische stretch” wat een actief herstel van de beweeglijkheid in alle richtingen beoogt.
Na pijn, staat stijfheid en bewegingsverlies in het gewricht op de tweede plaats als het over klachten van het bewegingsapparaat betreft. De traditionele mobilisaties blijken maar een beperkte invloed te hebben, als het om het herstel van pathologische spier of gewrichtskapsel problemen gaat.
Functional stretching werd 10jaar geleden door Dr. Lederman ontwikkeld als antwoord op de beperkte resultaten die door tarditionele stretching van gewrichten bereikt werden .
Het belangrijke verschil zit in het actief herstellen van de bewegingsmogelijkheid door middel van functionele bewegingspatronen.
Functioneel stretchen kan toegepast worden om bewegingsbeperkingen, in een ruim scala van musculo-skeletale problemen, te herstellen. Problemen als bvb post-operatieve of post-traumatische situaties, immobilisaties, frozen shoulder en centraal neuologische condities.