DRY NEEDLING
 

Jean-Paul is een erkend myofaciaal therapeut, wat wil zeggen dat je binnen de organisatie Dry needling Trigger, geslaagd bent in het examen van de langdurige, volledige specialisatiecursus ( 3 dagen basismodule – 6 dagen opvolgmodule bovenste kwadrant – 6 dagen opvolgmodule onderste kwadrant – 6 dagen opvolgmodule centrale as – 1 refresh dag).

Een lijst van erkende therapeuten vind je terug op de  website https://bmst.be/therapeuten/

  1. Wat is dry needling?

Dry needling is het inbrengen van een naald  in een spier.  Deze behandelmethode wordt vaak ingezet bij spierklachten die al langer bestaan als onderdeel van een totaalbehandeling. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, RSI, nekproblemen en een tenniselleboog. Er wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

  1. Is het vergelijkbaar met acupunctuur?

Er zijn raakvlakken tussen acupunctuur en dry needling. Dezelfde naalden worden gebruikt en de techniek van het plaatsen van de naald komt overeen. Er zijn echter ook duidelijke verschillen.

Het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur wordt vooral gekeken vanuit een energetisch concept. Dry needling haalt de verklaringen juist uit de fysiologie en biochemie: een mechanisch concept.

Daarnaast gebruikt men bij klassieke acupunctuur vaak meerdere naalden, die enige tijd in het lichaam blijven zitten. De fysiotherapeut werkt bij dry needling vaak met één naald. De behandeling per spier is ook van korte duur.

  1. Wanneer wordt dry needling toegepast?

Vooral voor spierklachten die al lang bestaan, is dry needling geschikt. Helemaal als er myofasciale (myogeen = spierweefsel en fascie = bindweefsel) triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Vaak veroorzaken deze triggerpoints niet alleen drukpijn, maar ook pijn op andere plekken in het lichaam.

We gaan op zoek naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van je klachten. Naast pijn, kan een spierknoop namelijk ook zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde werkzaamheid van de desbetreffende spier. Soms komen ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen voor.

De meeste patiënten met spierproblemen kunnen behandeld worden met de naalden, maar in sommige gevallen is dry needling minder geschikt, bvb als je angst hebt voor naalden. Acute blessures als gevolg van een ongeval, bijvoorbeeld een spierscheuring, zijn ook uitgesloten van behandeling.

  1. Hoe voelt het?

Om de triggerpoints uit te schakelen wordt deze aangeprikt. Op die manier wordt de spier gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je, niet of nauwelijks, afhankelijk van de plaats die aangeprikt moet worden. De behandeling van de spier gaat gepaard met een plotselinge korte aanspanning van de spier. Deze ‘verkramping’ kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar is meestal van korte duur. Daarbij is daarna meestal direct een positief effect merkbaar. De spier kan soepeler zijn, de beweeglijkheid groter en/of er is een afname van pijn.

Soms kan je het tijdens de behandeling warm krijgen of wat gaan transpireren.

  1. Wat is het effect van een behandeling?

Na een behandeling voelen de behandelde spieren meestal behoorlijk vermoeid en zwaar aan. Flinke ‘spierpijn’ is een veelvoorkomend fenomeen. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vaak binnen een dag..
Een behandeling bestaat in het aanprikken van verschillende spieren

  1. Opleiding

De techniek die in de praktijk toegepast wordt is deze die verworven wordt na een 21 dagen durende opleiding bij Trigger onder supervisie van Jan Pattyn.